Brazii de Crăciun: naturali, artificiali sau în ghiveci?  

Brazii de Crăciun, fie că sunt naturali, artificiali, în ghiveci sau o variantă stilizată, sunt aproape nelipsiți din casele românilor. Dar ce alegem de sărbători și care dintre ele are cel mai scăzut impact asupra mediului? 

Răspunsul nu este atât de simplu și, ca în multe alte cazuri, se învârte în jurul lui „depinde”. 

Încep cu un mic istoric al bradului de Crăciun, de care am aflat anul trecut când discutam cu o companie din Estonia care reciclează brazii de Crăciun din piețele publice, iar acele de molid le transformă într-o gamă de tonic, în ediție specială. Dacă vă interesează mai mult, aici e articolul în care mi-au povestit mai multe.

Iar dacă vreți să încercați acest tonic special, el e creat și în România de One Beer Later și e încă disponibil pe site și în magazinele partenere.  

Conform a ceea ce am aflat, estonienii spun că primul brad de Crăciun din lume instalat în spațiul public a fost în țara lor, în 1441. Și se mândresc cu acest lucru.

Pe altă parte, am văzut că Germaniei i se creditată începutul tradiției pomului de Crăciun așa cum o știm noi. în secolul al XVI-lea, când creștinii au adus brazi împodobiți în casele lor. 

Astăzi, brazii de Crăciun sunt a given pentru cele mai multe zone din lume, iar românii sunt mari iubitori de brazi, Crăciun, mese de sărbătoare și cadouri sub brad. 

În contextul climatic actual, ceea ce părea o acțiune simplă acum ceva ani, ajunge să fie o decizie dificilă, fie că vorbim despre alegerea bradului sau a cadourilor pentru cei dragi.

Ce brazi de Crăciun își doresc europenii

Într-un studiu al Statista, anul acesta, în Marea Britanie, 17% dintre respondenți au spus că vor cumpăra un brad natural, 64% vor alege unul artificial, 12% au spus că nu vor achiziționa un brad, iar restul de 6%, fie nu știu, fie nu vor cumpăra, dar este o excepție făcută în acest an. 

Pentru România, nu am găsit date despre sărbătorile din acest an, dar cele din 2020 spun că 65% intenționau să cumpere un brad artificial, 24% un brad natural tăiat, 9% un brad natural în ghiveci sau de plantat în curte, iar 1% spuneau că vor să confecționeze un brad stilizat, creat din alte materiale.  

Brazii de Craciun
Credit foto: Sandra Seitamaa

Care este cea mai bună variantă pentru brazii de Crăciun

Când luăm decizia de a opta pentru una dintre variante, trebuie să avem în vedere tot ciclul de viață al bradului: de la locul de proveniență (pepinieră, pădure, local, China etc.), resursele necesare pentru a-l crea (sol, apă, creșterea/crearea materialelor etc.), transportul și amprenta de carbon a acestuia, modul în care îl utilizăm și ce se întâmplă cu el după ce îl folosim. 

Luăm pe rând mai multe variante, să vedem ce spun datele și specialiștii. 

Brazii de Craciun  - Brazi naturali, artificiali, in ghiveci sau stilizati.jpeg
Credit foto: Sincerely Media

Brazi artificiali

Un brad de Crăciun artificial de 2 metri înălțime creează echivalentul a aproximativ 40 de kilograme de emisii de gaze cu efect de seră (producție și transport). Acest lucru se datorează în principal faptului că pomii de Crăciun falși sunt fabricați din plastic, care este produs din țiței. 

Observ că se recomandă ca un brad de Crăciun artificial să fie folosit între 7 și 20 de ani, în funcție de dimensiuni și densitate (media fiind cam de 12 ani), pentru ca impactul său asupra mediului să devină mai mic decât al unui brad de Crăciun natural folosit o singură dată. 

Dacă după folosire acesta este dus la o groapă de gunoi, durează peste 300 de ani pentru a se descompune, în timp ce pentru un copac natural, durează mai puțin de un an.

În ceea ce privește locul de proveniență, de obicei, brazii artificiali de plastic provin din țări îndepărtate (de cele mai multe ori, din China), ceea ce crește amprenta de carbon generată de transportul lor. 

Brazi naturali 

Brazii de Crăciun naturali produc mult mai puține emisii decât cei naturali, pentru că scoatem din calcul plasticul. 

Astfel, un brad natural de 2 metri creează aproximativ 16 kilograme de emisii de gaze cu efect de seră (în comparație cu cele 40), în cazul în care este aruncat la groapa de gunoi și, prin urmare, se descompune. 

În cazul în care acesta este ars după utilizare, atunci eliminarea lui duce la mai puțin de 3,5 – 4 kilograme de emisii de gaze cu efect de seră. 

Dar cel mai ecologic mod dintre toate de a elimina un brad natural de Crăciun este prin mărunțire, urmând ca resturile să folosite pentru compost.  

De reținut este că brazii naturali absorb CO2 pe tot parcursul vieții, în cei 6-8 ani, cât le ia să crească și să ajungă în casele noastre.  

Locul de proveniență
Brazii naturali provin, de obicei, din pepiniere locale sau din țări apropiate, ceea ce înseamnă că au un impact mai scăzut asupra mediului. Anul trecut, Danemarca a exportat 13% din brazii trimiși către Europa de Est în România

Dacă brazii provin din România, un alt argument pro este ideea de a sprijini economia și antreprenorii locali.  

De reținut este că aceștia trebuie crescuți special cu acest scop într-o pepinieră, pentru că defrișarea nu trebuie să fie o consecință a dorinței noastre de a avea un brad de Crăciun natural.

Brazi naturali în ghiveci 

Brazii naturali în ghiveci sunt o alternativă de mijloc între cele două – țin mult timp și sunt naturali. Dacă ar fi atât de simplu, am alege direct brazii naturali în ghiveci și am închide discuția, însă ei necesită îngrijire suplimentară pe tot parcursul anului, pe care mulți oameni nu sunt dispuși să și-o asume. 

Crescând la temperaturi scăzute, ei sunt obișnuiți cu aceleași condiții, însemnând că nu pot sta în casă pe tot timpul anului. Vara, au nevoie de umbră și trebuie să fie udați zilnic. Asemnea, când sunt împodobiți cu globuri, au nevoie de apă și să stea feriți de o sursă directă de căldură. 

Dacă intenționați să îi plantați după utilizare, documentași-vă înainte – cum se plantează, de ce sol au nevoie etc., pentru ca șansele de a vă bucura de el și în anii următori să fie mari. 

Din ce am înțeles, există și variante în care pot fi închiriați sau donați ulterior, dar nu am găsit date clare.

Eu am un astfel de brad în ghiveci de câțiva ani și îmi este foarte drag. A devenit deja ca oricare altă plantă în ghiveci pe care o am. Dar îl bag în casă și îl împodobesc doar cu puțin timp înainte de Crăciun, iar înainte de a face asta, îl bag treptat într-o cameră mai răcoroasă, pentru a nu fi un șoc prea mare pentru el. În restul anului stă în curte, la umbră, și trebuie udat des.

Alternative stilizate pentru brazii de Crăciun 

Am tot văzut variante de brazi stilizați realizați din cărți, luminițe și alte obiecte. Îmi plac, dar am lăsat această categorie la final, pentru că știu că majoritatea oamenilor își doresc un brad sau ceva cât mai apropiat de un brad, fie el și artificial.  

Dacă vi se potrivește această variantă, mai ales dacă e creată din materiale pe care deja le aveți în casă, este o alternativă care nu mai creează alte probleme.  

Concluzia 

Acum avem și datele pentru a lua decizia potrivită fiecăruia dintre noi. Orice alegeți, luați în calcul tot ciclul de viață al bradului – de la sursa de proveniență, procesul de producție, transportul, utilizarea și ce se întâmplă cu el după folosire. 

  • Dacă alegeți un brad natural tăiat, cumpărați unul dintr-o pepinieră locală și mărunțiți-l după sărbători, folosindu-l la compost. Dacă nu aveți opțiunea de a-l mărunți personal, îl puteți duce într-un loc în care se ocupă alții pentru voi. De exemplu, Leroy Merlin colectează brazii de Crăciun cumpărați de la ei și îi transformă în peleți și compost.    
  • Dacă optați pentru un brad artificial, cumpărați unul de calitate, care vă place mult, pe care vă asumați că îl veți folosi pentru cel puțin 12 ani (sau îl donați cuiva care va face asta mai departe). De asemenea, verificați sursa de proveniență. 
  • Dacă vreți un brad natural în ghiveci, asigurați-vă că aveți curte sau un balcon generos, care oferă umbră în sezonul cald. Și că îl veți trata ca pe o plantă vie, care are nevoie de îngrijire și iubire. 
  • Dacă vă plac brazii stilizați, folosiți materiale pe care le aveți deja sau cumpărați unele care vor fi de folos și în viitor, fără a crea deșeuri suplimentare. 

Orice alegeți, luați o decizie conștientă și asumată, din grijă pentru oameni și planetă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *