Cum a fost la „Jurnaliști pentru Sustenabilitate”
Weekendul trecut (12 – 14 aprilie) a fost unul plin de descoperiri și inspirație. Am participat la un curs despre sustenabilitate pentru jurnaliști, organizat de Ambasada Sustenabilității în România, în care 21 de jurnaliști din print, online, TV și radio s-au întâlnit pentru a învăța mai multe despre acest subiect.
Programul „Jurnaliști pentru Sustenabilitate” a fost o aventură de trei zile, cu lecții valoroase și întâlniri stimulante. Doru Mitrana, pe care îl ascult întotdeauna cu mare interes, a fost doar unul dintre experții prezenți. Alături de el, Lars Tallert (Fondator și Președinte Sustainable Journalism Partnership), Alexandra Borchardt (Cercetător senior la Institutul Reuters de Jurnalism din cadrul Universității Oxford) și Kristina Lund Jørgensen (Editor de jurnalism constructiv, TV 2/FYN, Danemarca) au împărtășit din experiența și cercetările lor, arătând cum jurnalismul poate influența pozitiv și sustenabil societatea.
Fiecare prezentare a venit cu noi perspective asupra rolului jurnalismului în modelarea unui viitor sustenabil. Am descoperit că deja aplic unele dintre tehnicile discutate, dar există întotdeauna spațiu pentru îmbunătățire.
Partea cea mai captivantă a fost, fără îndoială, atelierul practic. Aici, provocarea a fost să transformăm teoria în proiecte concrete, care să ilustreze conceptele discutate.
Cot la cot cu alți jurnaliști
Lucrul în echipe mixte, cu colegi din print, online, radio și TV, a fost o experiență foarte frumoasă. Este o plăcere să întâlnești profesioniști pasionați, cu care simți că ai putea lucra zilnic. De asemenea, cum eu scriu cel mai des pentru zona de business, a fost interesant să colaborez cu jurnaliști care se adresează publicului larg, abordând teme diferite de cele obișnuite pentru mine.
M-a impresionat numărul mare de jurnaliști care, deși nu scriu regulat despre sustenabilitate, au arătat un interes profund pentru acest domeniu. Asta mă face optimistă că subiectul va câștiga tot mai mult teren în media.
În final, experiența cursului de la Domeniile Panciu Winery Resort nu a fost doar educativă, ci și profund umană. Am văzut cum fiecare dintre noi poate aborda sustenabilitatea într-un mod unic, adaptat publicului său, și cum, împreună, putem contribui la o lume mai bună. Aceste zile m-au lăsat cu o dorință și mai mare de a explora și de a împărtăși povești care nu doar că informează, dar și inspiră și mobilizează.
Mai multe detalii despre program, aici.