
Cum arată un hotel sustenabil din Mauritius
Am mai vorbit despre turism sustenabil, cel responsabil și ecoturism, dar ce înseamnă un hotel sustenabil, cum arată el la ce să ne așteptăm dacă alegem unul în călătoriile noastre?
De curând am fost în Mauritius, un loc în care aș mai fi rămas câteva săptămâni bune. E o insulă frumoasă, cu vegetație exotică, apă cristalină și oameni prietenoși.
Când eram în procesul de a alege hotelul, pe baza dorințelor noastre, agenția de turism ne-a recomandat Ravenala Attitude. Alături de imaginile paradisiace, mărimea camerelor și varietatea de activități, un aspect important pentru mine a fost faptul că grupul Attitude, cel din care face parte Ravenala, și-a exprimat public angajamentul pentru dezvoltarea durabilă și susține turismul sustenabil.
Nu eram convinsă, pentru că am mai văzut hoteluri care declară pe site că sunt sustenabile, iar la fața locului nu se vede nimic concret în abordarea lor. Dar clar îmi doream să văd ceva implementări prietenoase cu mediul în hotel.

De când am ajuns la Ravenala Attitude, după vreo 26 de ore pe drum, m-am simțit pentru prima dată în săptămâna aia total relaxată. Multă vegetație, păsărele care cântau frumos, un lobby imens și aerisit, cu niște canapele joase pe care oaspeții să se poată întinde după un zbor lung.
După primirea călduroasă (sau răcoroasă, ținând cont că e vară), un tur scurt al resortului și preluarea camerei, am văzut deja câteva aspecte diferite față de standardul cu care ne-am obișnuit.
De a doua zi am știut clar că vreau să scriu despre ei ca un exemplu de cum pot fi făcute lucrurile cu responsabilitate și grijă pentru mediu, fără a lua din confortul oaspeților. Pentru mine, din contră, a fost o experiență îmbunătățită de toate măsurile din hotel.
Cine este în spatele hotelului Ravenala
Attitude este un grup hotelier din Mauritius deținut și operat 100% local, care și-a luat angajamentul pentru dezvoltarea durabilă. Grupul Attitude este alcătuit din opt hoteluri situate în nordul și estul insulei, printre care și Ravenala Attitude. Hotelurile sunt diferite, dar fiecare are ADN local și dedicare pentru promovarea economiei locale.
Echipa de la Attitude mi-a spus că grupul a luat întotdeauna în considerare dezvoltarea durabilă, dar în 2020, și-au accelerat eforturile de sustenabilitate.
Inițial, au testat mai multe acțiuni sustenabile în 2019, în Lagoon Attitude (unul dintre hotelurile din grup). Bazându-se pe succesul obținut acolo, acțiunile au început să fie implementate și în restul hotelurilor.






Acțiuni implementate pentru a deveni un hotel sustenabil
Una dintre principalele zone în care se implică Attitude este reducerea impactului asupra mediului. Pentru a realiza acest lucru, grupul a implementat mai multe măsuri, printre care:
1. Eliminarea produselor din plastic de unică folosință
Attitude a eliminat complet produsele de plastic de unică folosință. Cumpărăturile se fac în sistem vrac, înlocuind astfel produsele mici ambalate pe care le găsim de obicei în camerele de hotel sau la restaurant.
Dozatoarele din baie le-am mai văzut, însă lipsa sacilor de gunoi de plastic din coșurile pe care le găsim în cameră m-au surprins plăcut. În schimb, coșurile sunt din lemn (sau ceva similar) și au un sac textil care se spală și refolosește.
De asemenea, grupul lucrează cu furnizori locali pentru a reduce deșeurile de plastic în operațiunile sale, cum ar fi livrarea de fructe și legume proaspete sau cuburile de zahăr de la bar. Ele vin în lăzi și cutii de depozitare. De asemenea, toate cadourile pe care le oferă membrilor familiei și copiilor sunt fără ambalaj din plastic.
Asta am primit eu de la ei. Ca să îmi diversific colecția de sacoșele. 🙂


Există un magazin al hotelului de unde poți cumpăra ceai, cafea sau alte câteva produse, iar ele vin în borcane de sticlă pe care le poți lua cu tine în cameră.
Dacă totuși îți dorești o bere sau un suc în cameră și nu îl iei de la bar (nu știu de ce ai face asta, dar fie), ai opțiunea să cumperi de la magazin la doză sau sticlă. Altfel, frigiderul din cameră este gol, pentru a face mai dificilă risipa.


2. Apă gratuită pentru toți oaspeții
Vai cât mi-a plăcut să am apă la îndemână, gratuit, fără să folosesc plastic. Mai ales că auzisem de prețul mare al apei îmbuteliate. Acasă am de câțiva ani un filtru de apă și ajung să nu cumpăr sticle de plastic luni întregi. Dar când călătoresc, am nevoie să cumpăr sticle cu apă și îmi pare mereu rău că trebuie să fac asta.
Spre bucuria mea, în Mauritius, singura sticlă de plastic pe care am folosit-o a fost cumpărată în aeroport când am aterizat, pe care am aruncat-o tot în aeroport la plecare.
Am reușit să fac asta pentru că Attitude a înlocuit apa îmbuteliată cu un sistem de sticle reutilizabile pe care oaspeții le pot reumple gratuit la fântânile cu apă.
Astfel, închiriezi de la ei o sticlă reutilizabilă din plastic reciclat, plătești o garanție (aprox. 55 lei), iar la final îți iei banii înapoi (eu mi-am și cumpărat o sticlă de la ei). În tot timpul ăsta, poți umple sticla gratuit de la filtru lor de apă.



3. Produse de curățare ecologice și gestionare eficientă a deșeurilor alimentare
Attitude folosește un sistem automat care asigură că produsele de curățare utilizate sunt biodegradabile și minimizează deșeurile.
De asemenea, are un sistem implementat care ajută la minimizarea risipei de alimente, precum utilizarea resturilor pentru cantina personalului.
4. Reciclare
Grupul de hoteluri lucrează cu un reciclator local pentru a gestiona toate deșeurile sale reciclabile. Nu știu cât gunoi se adună de la atât de mulți oaspeți, dar am văzut mereu curat, iar noi am strâns foarte puțin gunoi în cameră, grație sistemului pus la punct.
5. Energie solară și conservarea apei în grădină
Grupul folosește doar încălzitoare solare pentru a încălzi apa din hoteluri, iar pentru grădină, Attitude folosește apa din sistemul său STP (stația de tratare a apei) pentru a-și iriga grădina.
Cam așa arată minunăția lor de grădină de la Ravenala Attitude (doar o parte din ea).
6. Plajă curată
Din ce am înțeles (sper să nu mă înșel), plajele din Mauritius sunt toate publice. Oaspeții hotelurilor sunt cei care le folosesc, dar nu îi este interzisă intrarea nimănui. Cu toate astea, la cât m-am plimbat pe plajă, nu am văzut deloc gunoi.
Attitude, de asemenea, curăță în mod regulat plaja. Mai mult, încurajează oaspeții să participe la eforturile de curățare folosind pungi mici din plasă albastră.
Totodată, grupul organizează sesiuni de curățare în parteneriat cu alte organizații de pe insulă.
7. Sprijinirea comunității locale
Grupul oferă angajaților săi o strategie de wellness, care include o lună a sănătății, programe interne de formare și internship plătit prin intermediul Academiei Attitude. Ca recunoaștere, grupul a primit premiul pentru cel mai bun loc de muncă din Mauritius în 2022 de la Great Place To Work.
De asemenea, Attitude susține comunitatea locală prin promovarea artiștilor și artizanilor locali în hotelurile lor – decorațiuni, activități și divertisment muzical, prin diferite proiecte ale fundației lor. În cameră am văzut mai multe obiecte care erau create local.
Produse de la artiștii locali, artizanii și micii antreprenori se găsesc și în Otentik Bazar (magazinele lor), pentru care Attitude nu percepe taxele suplimentare care se plătesc în mod obișnuit.
Alături de magazinul menționat mai sus, este un alt magazin cu rochii, costume de baie, accesorii și alte produse locale frumos colorate.
Totodată, grupul a integrat o strategie pentru lanțul de aprovizionare pentru a ajuta micii antreprenori din jurul hotelurilor și pentru a se asigura că le oferă șansa de a lucra cu un grup hotelier mare.
8. Conservarea și educația marină
Attitude a dezvoltat și conceptul „Little MDC” (Marine Discovery Centre), care promovează conservarea și educația marină. Acest concept provine de la Centrul principal de Descoperire Marină, unde există un biolog marin care poate oferi sesiuni de conștientizare oaspeților, angajaților și școlilor din jur.
9. Wall of Hope
Grupul a creat, de asemenea, un „Wall of Hope” sau, în creolă „Miray lespwar”. Acesta este un loc unde comunică despre angajamentele și obiectivele grupului, dar și un loc în care oaspeții pot participa și fi călători responsabili.






10. Grijă pentru animale
Grupul Attitude a implementat un comitet pentru bunăstarea animalelor pentru a asigura o manipulare fără probleme a câinilor sau pisicilor fără stăpân în hotelurile lor.
Unele dintre unități au un adăpost pentru a primi câteva animale. De asemenea, le sterilizează și le dau ONG-urilor locale. În unele ocazii, oaspeții aleg să-i ia acasă, așa că Attitude se ocupă de actele de adopție.
Până să ajung acolo, am văzut câteva review-uri pe Booking despre cânii din resort. Majoritatea erau pozitive, dar am văzut pe cineva care se plângea că le-a fost frică celor mici de câini și că nu ar trebui să existe lângă hotel.
Cum nouă ne plac animalele, am vrut să ne jucăm cu câinii, dar erau atât de pașnici, că nici nu voiau să interacționeze cu noi. Mie mi-a plăcut prezența lor acolo și zâmbeam de fiecare dată când îi vedeam.
Vă las un video cu o parte din grădina imensă a hotelului, iar în primul minut vor apărea și câțiva câini, ca să înțelegeți și voi cât de pașnici și drăguți sunt. 🙂
Proces și rezultate
Implementarea acestor acțiuni durabile a fost un proces făcut pas cu pas, începând cu Lagoon Attitude și apoi extinzându-se la restul grupului. În ciuda provocărilor, rezultatele au fost pozitive, oaspeții răspunzând bine eforturilor Attitude.
Iată câteva dintre rezultate:
- 3,6 milioane de articole din plastic de unică folosință salvate în fiecare an din 8 hoteluri (1 milion de sticle de plastic)
- 52% din achizițiile de alimente și băuturi sunt de la furnizori certificați Made in Moris
- Grupul Attitude este, de asemenea, certificat Made in Moris (singurul grup hotelier din Mauritius cu această certificare)
- Grupul a calculat domeniile 1 și 2 (Scope 1 & 2) ale amprentei de carbon
- Peste 10.000 de ore de training privind conceptele și practicile de dezvoltare durabilă
Grupul Attitude plănuiește să continue calcularea amprentei de carbon.
De asemenea, vrea să implementeze mai multă energie electrică din sistemele solare și să înainteze cu diversele analize (cea a lanțului de aprovizionare, de exemplu).
Concluzii
A deveni mai prietenos cu mediu este un proces. La fel ca mine, ca tine și ca mulți alții, și hotelurile Attitude mai au de crescut, de învățat și de îmbunătățit. Dar ce mi-a plăcut la ei și aș vrea să văd în tot mai multe locuri, până ajunge normalitate, sunt acțiunile și progresul. Și-au asumat responsabilitatea, testează, îmbunătățesc și iau măsuri pentru a avea un impact pozitiv. Sunt sigură că nu e ușor, mai ales când vrei să oferi calitate înaltă, chiar și oaspeților care nu sunt obișnuiți să respecte mediul.
Și se văd rezultate.
Am scris despre ei pentru că îmi place să evidențiez exemplele pozitive și să vedem că se poate. Aștept cu nerăbdare să văd mai multe inițiative similare în diferite locuri de pe planetă.
Depinde de fiecare dintre noi unde și cum ne cheltuim banii. Asta include destinațiile pe care le alegem, hotelurile în care ne cazăm, de unde ne cumpărăm suvenirele și toate micile decizii pe care le luăm în călătoriile noastre.
Ca oaspete al acestui hotel, mi-am cheltuit cu bucurie bugetul de călătorie acolo, știind că susțin o afacere care s-a angajat să aibă un impact pozitiv asupra comunității locale, cu o echipă deosebit de atentă la nevoile și dorințele noastre.
Dacă v-am inspirat și alegeți să îi vizitați și voi pe această insulă frumoasă, aștept mesaje cu părerile voastre.

