Moderarea panelului de sustenabilitate la Mastering the Music Business: Păreri și concluzii
Recent, am avut ocazia să moderez panelul Harmony with Nature: Sustainable Practices in the Music Industry în cadrul celei mai mari conferințe din România dedicate industriei muzicale – Mastering the Music Business,
Deși nu sunt foarte familiarizată cu industria muzicală, m-a entuziasmat invitația de a modera singurul panel pe tema sustenabilității din cadrul evenimentului. Ținând cont că acest subiect este foarte puțin discutat, am apreciat cu atât mai mult decizia organizatorilor de a include această temă în programul conferinței.
Anul trecut, am inițiat o rubrică dedicată festivalurilor pentru Sustenabilitate.biz, dorind să explorez măsurile pe care organizatorii le adoptă pentru a minimiza impactul asupra mediului, modul în care sprijină comunitățile locale și interesul publicului. Am povestit și experiența mea personală în cadrul unuia dintre festivaluri, aici.
De această dată, am avut șansa să aprofundez aceste subiecte. Am aflat perspective despre concertele Coldplay, despre festivaluri precum Glastonbury și chiar despre reducerea impactului în zona caselor de discuri, un domeniu despre care se discută mai rar.
De ce spun asta? Am avut ocazia să moderez un panel alături de patru femei extraordinare, pasionate de ceea ce fac:
- Lisa Nasta – coordonator de zonă și manager de producție pentru Green Futures Field și Youth Music Coordinator pentru Kidz Field la Glastonbury, Coordonator pentru zona de copii la Weyfest și director al Re-Play Music.
- Karla Rogozar – Network Development, Sustainability și Project Manager la IMPALA, asociația europeană a caselor de discuri independente, cu aproape 6.000 de membri.
- Roxana Cojocaru – Director Executiv al Social Innovation Solutions și Manager de Sustenabilitate pentru concertele Coldplay din România.
- Anamaria Hâncu – CSR Manager la UNTOLD, PR Manager la NEVERSEA și cofondatoare a mișcării Let’s Do It, Romania.
Sustenabilitatea nu este o industrie separată
De multe ori, percepem sustenabilitatea ca o nișă separată. În realitate, sustenabilitatea, definită ca abilitatea de a continua o activitate pe termen lung, afectează fiecare industrie și aspect al vieții noastre. Eroarea apare când o asociem exclusiv cu mediul sau reciclarea și o privim fie ca un lux, fie ca o obligație care ne limitează. Așa cum am mai spus, eu văd sustenabilitatea ca fiind sexy, benefică și, deși ne va lua timp să o înțelegem pe deplin, impactul său pozitiv este indiscutabil.
Pregătirea pentru panel
Când am de moderat un panel sau un interviu live, îmi place să mă conectez cu interlocutorii mei înainte. Aceasta mă ajută să îi înțeleg mai bine, să descopăr ce îi pasionează și să identific ce informații ar putea fi utile publicului.
De obicei, interviurile pe care le fac devin articole online sau de print, un proces cu care sunt foarte familiarizată, iar interlocutorii sunt mai relaxați. În cazul discuțiilor live, însă, apar și emoțiile de moment. Am auzit de multe ori ideea că frica de a vorbi în public este cea mai mare frică a oamenilor. Nu cred că este chiar așa, dar și cei mai experimentați speakeri au de multe ori emoții înainte de a urca pe scenă.
Deși îmi petrec majoritatea timpului în fața laptopului și în discuții departe de camere și public, îmi place să fiu și în fața lor. Să moderez o discuție live, să mă urc pe scenă, să apar în fața camerelor sau la radio sunt mereu oportunități de a experimenta senzații noi și de a ieși din zona de confort. Dar cel mai mult îmi place să discut cu oameni pasionați și să îi ajut să transmită informații relevante și utile celor care au nevoie de ele, indiferent de mediul în care se desfășoară discuția.
Înainte de panel, am discutat cu speakerii pentru a ne conecta și pentru a integra perspectivele lor. Am realizat și un research detaliat, creând întrebări care să scoată la lumină esențialul, având în minte atât publicul, cât și experiența speakerilor, extrăgând exemple practice, soluții și acțiuni concrete.
Cum a decurs panelul
Discuțiile au fost extrem de valoroase și au oferit o gamă largă de perspective despre modul în care sustenabilitatea este integrată în diferite segmente ale industriei muzicale, de la festivaluri și concerte, până la artiști și case de discuri.
Un aspect care tot iese la suprafață în ultimul timp este impactul pe care muzica, moda și cinematografia îl au asupra publicului. Dacă acești artiști își asumă responsabilitatea impactului pe care îl au și promovează acțiuni sustenabile, mesajul lor ajunge la fani și amplifică exponențial schimbarea.
De exemplu, Coldplay a avut o serie de cerințe specifice pentru a reduce impactul asupra mediului în cadrul concertelor lor, demonstrând cum vedetele pot influența comportamentul fanilor lor. De asemenea, implicarea artiștilor în susținerea unor cauze în care cred duce la educarea fanilor și la atingerea unor rezultate într-un timp mult mai scurt.
Deși publicul din sală nu a fost atât de numeros pe cât mi-aș fi dorit, feedback-ul celor prezenți a fost pozitiv, iar discuțiile au continuat și în pauze. M-a bucurat să văd cât de deschiși au fost speakerii față de împărtășirea cunoștințelor și a experiențelor lor.
Fun facts
Iată câteva lucruri interesante aflate de la speakeri:
- Știați că, la festivalurile în aer liber, trebuie luat în considerare impactul asupra speciilor de animale și plante din zonă? De exemplu, la Glastonbury, organizatorii iau măsuri pentru a proteja liliecii, care revin în habitatul lor abia după câteva săptămâni de la terminarea festivalului, când se simt în siguranță.
- Știați că un disc vinil mai ușor reduce semnificativ amprenta de carbon a unui artist?
- Știați că simpla planificare mai bună și alegerea transportului pe un vas în locul avionului micșorează amprentă de carbon?
Aceste exemple, deși aparent mici, pot avea un impact major. Cu cât discutăm mai mult despre progres, cu atât ne apropiem de momentul în care sustenabilitatea va deveni normalitate.
Concluzii personale
În România, discuția despre sustenabilitate în muzică este încă la început, dar există un potențial mare pentru creștere. Exemplele internaționale și experiențele locale pot conduce la adoptarea unor practici mai sustenabile în viitor.
Pentru mine, această experiență a fost nu doar o bucurie profesională, dar și o lecție personală. Fiecare interviu și discuție cu experți în domeniu contribuie la dezvoltarea mea continuă și îmi permit să transmit informațiile și cunoștințele acumulate către public. Este clar că avem mult de discutat, de înțeles, de testat, implementat și adaptat, dar important este să existe progres.