Cum stau festivalurile la capitolul „sustenabilitate”
E vară. Mai mult, este prima vară după câțiva ani în care parcă am și uitat de pandemie, de restricții și de distanțare. Cu ocazia asta, festivalurile sunt în floare, iar oamenii par foarte doritori de concedii, muzică, socializare și distracție.
Din una-n alta și discuții pe teme adiacente, mi-a venit ideea să creez o serie de interviuri în care să discut cu reprezentanții festivalurilor despre ceea ce fac ei pentru a diminua impactul asupra mediului. La un festival, în funcție de capacitatea și amploarea lui, pot fi între câteva sute și câteva zeci de mii de participanți. Fiecare dintre ei mănâncă, bea, merge pe iarbă, lasă deșeuri în urmă etc.
Ca în multe alte situații, nu consider că a nu participa este o soluție. Festivalurile ne dau o stare bună, unele ajută comunitatea locală și micii antreprenori, altele se axează pe wellbeing-ul participanților.
Mai mult, din ce am descoperit, atunci când ascultăm muzică, ne crește fluxul de sânge către regiunile creierului care generează și controlează emoțiile. Sistemul limbic, care este implicat în procesarea emoțiilor și controlul memoriei, se „luminează” atunci când urechile noastre percep muzica. Am găsit și un studiu care indică faptul că „muzica poate crește neurogeneza în hipocamp, permițând producerea de noi neuroni și îmbunătățind memoria”. Mai mult, e un mediu bun de a socializa și de a avea parte de experiențe frumoase.
În același timp, consider că avem nevoie să fim responsabili inclusiv la festivaluri, atât participanții, cât și organizatorii.
Așadar, voi discuta cu o parte dintre organizatorii festivalurilor din acest an despre măsurile pe care le-au luat în ceea ce privește reducerea impactului asupra mediului și cum sprijină comunitățile.
Voi adăuga link-uri către interviuri pe măsură ce sunt live. Am discutat deja cu mai mulți organizatori, dar momentan o parte dintre persoane au ales să nu răspundă sau să ignore mailurile. Sunt curioasă dacă voi primi răspunsuri într-un final sau aleg să nu comunice pentru că nu au implementat măsuri și nici nu vor să se avânte într-o astfel de discuție.
Pentru mine, este un indicator al festivalurilor (și al locurilor, în general) pe care vreau să le susțin prin timpul, atenția și banii mei. La unele dintre ele voi și merge, dar mai discutăm la acel moment despre asta.
Dacă vreți să știți despre un anumit festival, lăsați un comentariu și voi încerca să discut cu ei.
One Comment
Pingback: