Cadouri sustenabile de craciun

Idei de cadouri sustenabile de Crăciun

Când vorbesc despre cadouri sustenabile, mă refer la cadouri zero waste, produse upcycled, reciclabile, experiențe, produse locale și donații către cauze aproape de sufletul celor care le primesc. Mă refer, în principiu, la cadouri care nu lasă în urma lor deșeuri, care nu iau mai mult decât dau, care nu poluează extra doar pentru că „e mai ieftin”, care iau în considerare mediul și oamenii și care susțin comunitatea locală și/sau persoanele cu dizabilități. 

Am ales să scriu un nou articol pe tema „cadouri sustenabile”, pentru că articolul de anul trecut are din ce în ce mai multe vizualizări, ceea ce îmi confirmă că tot mai mulți oameni sunt interesați de cadouri cu suflet. 

Separat, aș vrea să creez o listă de asociații și platforme unde pot fi făcute donații în numele celor care ar primi cadourile, precum Galantom, însă acum mă adresez celor care își doresc să ofere cadouri pe care persoana dragă să le găsească sub brad. Consider că darurile spun ceva despre cel care le oferă, dar cel mai mult este despre cel care le primește. Ce îi place, ce își dorește, ce hobby-uri are și ce i-ar pune un zâmbet pe buze în ziua de Crăciun.

Astfel, mă voi axa pe idei de obiecte și experiențe clare, care să vă ușureze munca și pe care să puteți da un click pentru a alege cadouri sustenabile potrivite pentru cei dragi. Am făcut research pentru mine și sper să vă ajute și pe voi.  

Pachete bine făcute și bine primite 

Bineprimit.ro este un proiect al Viitor Plus, care include produsele Atelierului De Pânză despre care am scris și anul trecut, dar și multe alte produse de la întreprinderi sociale și afaceri locale. 

Eu am deja o micuță colecție de sacoșele de la ei. Sunt unele dintre cele mai bune tote bag-uri pe care le am – bine făcute, mâner suficient de lat să pot căra cumpărăturile, imprimeuri variate și, unde mai pui, confecționate de persoane cu dizabilități de la care primești o etichetă personalizată atunci când comanzi. M-a uns pe suflet să văd numele persoanei scris de ea însăși pe etichetă.   

Anul trecut am achiziționat câteva dintre sacoșele lor din colecția de Crăciun și le-am folosit în loc de clasicele pungi de cadouri. De efect, de sezon, sustenabil și utile pe viitor. 

Anul acesta găsim pe Bineprimit.ro o varietate de cadouri, de la săculeți de Crăciun și portfarduri, la cosmetice, lumânări parfumate, decorațiuni de Crăciun și pachete cadou, cu tot cei ai nevoie pentru copii, pentru cei și cele care vor să se relaxeze sau pentru gurmanzi.  

Toate sunt create local, din surse sustenabile, realizate manual și/sau cu susținerea diverselor categorii de persoane defavorizate.  

Iar colecția de sacoșe de Crăciun de anul acesta, cele care pot înlocui cu succes punga din hârtie, o găsiți aici

pod.ish cu de toate

În decembrie am fost la Demo Day al unui accelerator de startup-uri verzi unde am dat de pod.ish, un magazin online fondat de două fete tare drăguțe. pod.ish aduce laolaltă produse care au grijă de planetă, oameni și animale, având o selecție de produse fără plastic, din materiale naturale, recycled sau upcycled, vegane, biodegradable, handmade, fabricate local sau în UE, certificate, ce provin dintr-o afacere socială și/sau de la businessuri deținute de femei. 

Mie mi-au plăcut sticla asta reutilizabilă, o lumânare turnată în nucă de cocos, o brățară cu o pisicuță, husele biodegradable pentru telefon, paiul reutilizabil cu un design frumos și portofelele handmade și reciclabile de la Deviant Craft.   

Dacă aveți nevoie de mai multă inspirație, Pod.ish a făcut o listă de cadouri de Crăciun

Cosmetice cu grijă pentru natură

Sunt mare iubitoare de parfumuri și cosmetice, iar oricine mă cunoaște bine știe că am o colecție de parfumuri. Știu ce îmi place, dar sunt mereu dornică să încerc noi parfumuri și cosmetice, cu atât mai mult când ele sunt create local, din produse naturale, cu grijă pentru piele și planetă.   

Vă las aici o listă de branduri locale care oferă produse naturale, create handmade și/sau biodegradabile.

Matca

Matca este un atelier de parfumerie naturală. Au creat și pachete pentru sărbători.  

Panseea 

Nuca Organic 

Jovis

Atinge Organic

Experiențe ce creează amintiri

Îmi plac mult cadourile de tip experiență, dar trebuie să ținem mereu cont de persoana căreia îi oferim cadoul, altfel riscăm să îi dăm ceva ce nu va folosi – fie pentru că nu îi place, fie pentru că e expertă în acea zonă și îi oferim ceva sub nivelul de calitate cu care s-a obișnuit.

Dar când îl sau o auzim că și-ar dori să învețe să picteze, să cânte la pian sau să sculpteze ceva, dar nu a avut ocazia, e un mod ideal de a-i arăta persoanei că o cunoaștem și că vrem să îi facem o bucurie. 

Am găsit câteva site-uri care oferă o gamă largă de variante: 

Complice 

Smart Experience

Experimentează

Cadouri perfecte

Zero Waste 

Sunt încă departe de a avea un stil de viață zero waste, dar fac progres și sunt mereu curioasă ce alternative găsesc. 

Așa că mă uit din nou spre variante zero waste și pentru cadouri. Aveți aici și o listă drăguță de cadouri sustenabile de la Naked Shop. Apropo, mi-a atras atenția paharul de cupru. 😀 Wink, wink pentru cine e interesat. 

Dacă și cei pentru care cumpărați cadourile își doresc un stil de viață zero waste, recomand să vă uitați și pe magazinele online Ecoptimist, Magazinul Zero Waste din București sau Zero Waste Living. Și chiar dacă nu găsiți numai produse zero waste, îmi place și e-Natura, cu produse românești certificate bio.  

Uitași-vă și peste lista de magazine zero waste din România.

OilRight și ulei upcycled 

Am primit recent o lumânare de la OilRight care arată și miroase foarte bine, dar povestea lor este cea care îi diferențiază și i-a adus pe lista mea. 

OilRight este o întreprindere socială care nu doar că angajează persoane cu dizabilități și donează o parte din profit către UnLoc (serviciu social al Fundației de Abilitare Speranța care sprijină persoanele cu dizabilități cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare), dar ajută și la rezolvarea problemei deșeurilor din ulei alimentar.  

În parteneriat cu Borcanul de Ulei, OilRight folosește în producția acestor lumânări uleiul alimentar care ar fi fost aruncat și ar fi poluat apa (un litru de ulei uzat necolectat adecvat poluează un milion de litri de apă).  

Dacă vă plac lumânările parfumate, sunt o opțiune ideală, atât pentru cadou, cât și pentru voi. 

 

La pas către produse locale

Sunt mulți producători și artiști mici care nu au site și nu se promovează, dar fac o treabă foarte bună în crearea produselor. Îi găsim mai greu, dar târgurile de Crăciun, atât cele organizate în piețele și parcurile din orașe, cât și cele private, sunt modalități în care îi putem descoperi. Mi-am luat mai multe perechi de cercei (și nu numai) care îmi plac foarte mult din diverse locuri în care am fost, făcute de artiști locali pe care nu i-aș fi descoperit altfel.  

Vă invit să îmi spuneți ce mai descoperiți voi, să adaug pe listă. Iar dacă sunteți în București, iată din câte târguri de Crăciun cu produse ale antreprenorilor locali aveți de ales:

  

În final, uitați-vă și pe lista de anul trecut. Sunt variante încă foarte viabile unde puteți găsi cadouri sustenabile ideale pentru cei dragi. 

Credit foto: Mary Ray

Să ne gândim înainte

Ca și anul trecut, vă invit să nu treceți cu vederea ambalajul cadoului, bradul pe care îl decorați, decorațiunile și masa bogată de sărbători. 

Ador cadourile alea „ca’n filme”, ambalate frumos, cu fundă, în cutii individuale. Dar în această situație, m-aș trezi după despachetarea cadourilor cu o cameră plină de ambalaje, funde și panglici, care mi-ar schimba cu totul starea de bucurie. 

Astfel că am ajuns la variante care să îmi satisfacă dorința, dar să și minimizez resturile – pentru cele pe care le pun în cutii și pungi de cadouri, cumpăr produse care poti fi refolosite în sertare, pentru depozitare și decor, iar pentru celelalte, aleg sacoșe textile, pe cele de la Atelierul de Pânză, fie de sezon, fie cu tematică pentru persoana căreia i-l ofer (cu pisici, muzical etc.).   

Pentru că îmi plac decorațiunile, dar am și cinci pisici care le pot dărâma și sparge, aleg opțiuni rezistente, care pot fi folosite mulți ani. 

În ceea ce privește bradul, este o întreagă discuție. După ce am cumpărat un brad în ghiveci acum vreo cinci ani, nu m-aș mai întoarce la o altă variantă. E brăduțul de care deja m-am atașat și e alături de noi mereu.

Într-adevăr, are nevoie de grijă pe tot parcursul anului, dar nu este pretențios. Îi place ninsoarea mult, adoră ploaia, iar vara are nevoie să stea la umbră și să fie udat zilnic. Dar poziționat cu grijă în curte sau pe balcon, poate fi ca orice altă plantă pe care o aveți în și pe lângă casă.  

Poate nu e varianta potrivită pentru toată lumea, dar încercați să nu mergeți pe pilot automat, ci să alegeți conștient ce tip de brad veți avea în casă de sărbători. 

cadouri sustenabile - brad in ghiveci
Credit foto: Ilyuza Mingazova

Dacă vorbim despre masa de Crăciun, ca români, suntem obișnuiți cu multă mâncare. Alegeți să consumați mai puțin, iar dacă totuși rămâne, nu uitați să oferiți și celor din jur care poate nu au atât de mult. Iar dacă nu știți cui și riscă să se strice mâncarea, încercați aplicația de sharing Olio, care îi pune în contact pe cei care oferă cu cei care au nevoie, în proximitate.   

Sărbători fericite, liniștite și fără risipă!

Credit foto Photo Libby Penner

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *