Lifestyle Design: Ce este și cum ne ajută
Într-o lume în care ritmul de viață este tot mai alert, iar presiunile sociale și profesionale devin din ce în ce mai mari, conceptul de „lifestyle design” sau „proiectarea stilului de viață” câștigă tot mai mult teren.
Am descoperit acest concept prin 2013 și mi-am dat seama că este o piesă de puzzle pe care o căutam fără să știu ce caut. A reușit să îmi pună sub aceeași umbrelă niște aspecte ale vieții pe care le simțeam separate și nu știam cum se leagă.
În toți acești ani, mai mult sau mai puțin intenționat, am testat constant scenarii, rutine, aplicații de productivitate, programul de somn, diete și convingeri. Am creat procese și sisteme, am urmărit rezultatele și am adoptat doar ce a părut să funcționeze pentru mine.
Așadar, este un subiect foarte drag mie și omniprezent în viața mea, despre care nu toată lumea a auzit, dar cred că poate fi benefic celor mai mulți dintre noi.
Dar ce înseamnă, mai exact, lifestyle design?
Ce este lifestyle design?
Conceptul de lifestyle design nu este unul nou, dar a devenit mai cunoscut de abia în contextul nomadismului digital, când munca la distanță a oferit mai multă libertate și elemente ale lifestyle design au putut fi puse în practică mai ușor.
Acest concept se referă la arta și știința de a-ți modela viața în mod intenționat, conform propriilor valori, obiective și dorințe. Totodată, este o lentilă prin care filtrăm ce alegem conștient să includem și să excludem din viață, cu scopul de a crea un stil de viață potrivit persoanei care îl creează.
În loc să ne lăsăm purtați de circumstanțe sau să urmăm calea tradițională impusă de societate, lifestyle design ne încurajează să luăm frâiele în propriile mâini și să ne creăm viața exact așa cum ne-o dorim.
Cu alte cuvinte, în loc să alegem stilul de viață în funcție de normele sociale sau așteptările altora, ne putem concentra pe ceea ce ne face fericiți și împliniți cu adevărat. Aceasta poate însemna să ne definim propriul program de lucru, locul în care trăim, relațiile personale și activitățile zilnice, astfel încât să fie în armonie cu cine suntem și ce vrem de la viață.
De exemplu, o persoană este matinală și productivă în prima parte a zilei, în timp ce alta poate performa cel mai bine noaptea, când este liniște și nu există întreruperi.
Adaptarea stilului de viață la propriile nevoi și dorințe
Recent, am reascultat cu plăcere Daily Rituals, o carte care surprinde rutina artiștilor de-a lungul istoriei. Este interesant de urmărit cum diferiți scriitori sau compozitori au o rutină foarte diferită și, inclusiv, cum această rutină s-a schimbat de-a lungul vieții. Într-adevăr, vorbim despre o perioadă în care nu exista tehnologia de azi și în care artiștii își creau cu ușurință propriul program, nefiind nevoiți să răspundă la telefoane sau să meargă la birou.
De asemenea, mi s-a părut interesant cum Nietzsche, pentru că avea probleme grave de sănătate și era sensibil la schimbările de temperatură și la climatul din locurile în care trăia, obișnuia să se mute în funcție de anotimpuri. De exemplu, petrecea verile în localități de munte, cum ar fi Sils Maria în Elveția, în timp ce iarna, se muta în locuri cu un climat mai blând, cum ar fi Genova sau Nisa.
Ce este de luat în considerare este că trăim într-o lume a contrastelor, unde ne putem da seama ce vrem cu adevărat și prin a realiza inițial ce nu ne dorim. Lockdown-ul a făcut asta pentru mulți oameni. Unii și-au dat seama, poate pentru prima dată în viață, că vor să lucreze remote, să călătorească sau să petreacă mai mult timp cu familia, în timp ce alții au realizat că funcționează cel mai bine într-un mediu diferit, creat special pentru a lucra, alături de colegi.
De ce contează?
1. Control și libertate personală
Cele mai mari avantaje ale lifestyle design-ului sunt controlul și libertatea pe care ni le oferă. Într-o lume în care adesea ne simțim prinși în rutină, pe pilot automat, cu puține opțiuni, abilitatea de a ne proiecta propria viață oferă putere. Poți alege să trăiești într-un oraș agitat sau într-o cabană liniștită de munte, să lucrezi de acasă sau să îți dezvolți propria afacere.
Desigur că nu este la îndemână pentru toată lumea, dar primul pas este conștientizarea că se poate și altfel, în momentul în care realizăm că stilul propriu de viață nu este cel dorit.
2. Echilibru între viața profesională și personală
Nu cred în diferențierea între viață personală și profesională – este o singură viață, cu toate părțile ei. Eu consider că e nevoie de o integrare a laturii profesionale în cadrul întregului ce reprezintă viața. Dar pentru că majoritatea oamenilor înțeleg la ce mă refer folosind această idee, am ales să o menționez astfel.
Pentru cei mai mulți dintre noi există constant această problemă. Și eu, după ani de zile de testare, încă lucrez și ajustez. Mai mult, nevoile de acum 10-15 ani sunt diferite de cele pe care le am azi, iar acest echilibru are nevoie constantă de adaptare.
Lifestyle design-ul ajută la a găsi modalități în care să ne bucurăm de ambele părți fără a face compromisuri majore. Da, asta poate însemna să spui „Nu” atunci când ai spune din obișnuință „Da”. Poate însemna să descoperi lucruri despre tine pe care le-ai ținut ascunse, să pleci într-o descoperire de sine în care îți vezi și accepți limitele pe care până de curând le înălcai. Atât tu, cât și ceilalți. Nu înseamnă că e ușor, dar alternativa poate însemna să trăiești o viață pe care nu ți-o dorești.
3. Atingerea obiectivelor personale
Când ne proiectăm propriul stil de viață, ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat pentru noi. Asta înseamnă că putem stabili și realiza obiective personale și profesionale care aduc satisfacție și împlinire pe termen lung. În loc să urmăm o cale prestabilită de alții, ne trasăm propriul drum, unul ce reflectă adevăratele ambiții și pasiuni proprii.
Cum începi să îți proiectezi stilul de viață
Dacă ideea de lifestyle design te atrage, primul pas este să îți clarifici valorile, nevoile și dorințele. Gândește-te la ceea ce îți dorești cu adevărat de la viață—ce te face fericit(ă) și împlinit(ă)? Apoi, începe să faci schimbări mici, dar semnificative, care să te apropie de acest ideal. Nu trebuie să faci totul dintr-o dată; lifestyle design-ul este un proces continuu de testare, ajustare și rafinare. Mai mult, aș spune că este o călătorie a descoperirii de sine.
Dacă rezonează cu tine, am aflat acum ceva timp de Lifebook, un program creat de Jon și Missy Butcher, care trece prin 12 zone ale vieții și te ajută să descoperi ce vrei și să decizi cum să acționezi pentru fiecare obiectiv. Pentru mine a fost de mare ajutor la acel moment, însă, cum am obișnuința de a face lucrurile mai complexe decât sunt, acum simt că mă îngreunează.
Așadar, lifestyle design-ul este despre a trăi o viață intenționată și personalizată, una care reflectă cine ești cu adevărat și ce îți dorești de la viață. Într-o lume în care prea mulți oameni trăiesc pe pilot automat, proiectarea propriului stil de viață este o modalitate de a recupera propria putere din locurile în care am dat-o și de a trăi cu adevărat.
Photo by Jen P.