Magazine zero waste - Gaianca

Magazine Zero Waste în România 

Din fericire, pare că tot mai mulți oameni sunt interesați de magazine zero waste. Fie că le aleg pentru a reduce risipa sau sunt atrași de calitatea produselor și valorile companiilor care fac astfel de produse, în ultimii ani interesul pentru magazinele zero waste este în creștere

Stau cu această listă în draft de mai bine de un an, dar a venit momentul să fie și publicată. Chiar dacă, revizuind lista, am găsit câteva magazine nou deschise, din păcate, aveam salvate și câteva magazine zero waste care s-au închis între timp. 

Am inclus pe listă magazine zero waste din toată țara, atât fizice, cât și online. De asemenea, veți găsi magazine care oferă opțiuni less waste, naturale și care susțin categoriile de persoane defavorizate. 

Magazinele sunt în ordine alfabetică, iar dacă mi-a scăpat ceva, spune-mi în comentariu.

AER

Credit foto: AER

AER este un magazin zero waste fizic din Piatra Neamț. AER promovează consumul responsabil, sprijină micii producători locali și furnizează soluții alternative, durabile și etice la produsele din plastic.

Aproximativ 85% din produsele de la AER sunt românești, multe dintre lucrurile găsite pe rafturi fiind făcute chiar în Neamț. Există și produse de proveniență străină, cele care nu se produc în România, însă sunt tot produse zero-waste.

AER este un business de comunitate, o întreprindere socială, ceea ce înseamnă că profitul este investit tot în comunitate. Astfel, 90% din profit se întoarce în activități de educație ecologică (ateliere pentru copii, târguri și ateliere pentru producători locali).

Magazinul zero waste evită plasticul, reutilizează ambalajele și tot ce poate fi reutilizat. De pe site pot fi cumpărate o parte dintre produse.

Doboz

Credit foto: Doboz

Doboz este un magazin zero waste fizic din Miercurea Ciuc ce s-a deschis în 2022.

Conform fondatorilor, dorința pentru un stil de viață mai conștient a fost simțită în comunitatea locală, la târgurile locale și pe platformele online.

În spatele magazinului se află părinții a trei copii, familie care a pornit de la succesele proprii în reducerea deșeurilor de acasă.

„Ne-am dorit să facem ceva și pentru comunitatea noastră, motiv pentru care ne-am angajat într-o afacere unică și mult așteptată în zonă, dar și riscantă în aceeași timp, care se mișcă pe un teren instabil. Entuziasmul nostru este neîntrerupt de la deschidere. Comunitatea locală ne-a remarcat și apreciază valorile pe care le reprezintă magazinul.”

Majoritatea produselor provin de la producători locali, iar în magazin se găsesc și accesorii și articole de uz casnic realizate din materiale naturale, de la artizani locali.

Doboz este, de asemenea, un spațiu comunitar în care se împărtășesc rețete, se cer și formează opinii. De asemenea. Doboz organizeză ateliere în spiritul conștientizării.

Ecoptimist 

Credit foto: Ecoptimist

Ecoptimist este un magazin online less waste, creat de o „familie de ecoptimiști din Cluj-Napoca, entuziasmați de drumul către o viață mai sustenabilă”.  

Produsele provin de la branduri etice, atât internaționale, cât și locale, nu conțin plastic, sunt create din ingrediente naturale și sunt biodegradabile.

Ecoptimist folosește pentru ambalare cutiile deja existente, fie pe cele primite de la furnizori, fie recuperate de la supermarketuri, dar și cutii de carton reciclat și reciclabil.

Ca metodă de umplere, Ecoptimist folosește spumă biodegradabilă realizată din amidon vegetal ori soluțiile de umplere primite în coletele de la furnizori (hârtie și fâșii de carton). Banda adezivă cu care sunt lipite coletele conține 80% fibre reciclate, iar hârtia este nealbită, adezivul nu conține solvenți și tubul din mijloc este din carton reciclat.

E-natura 

Credit foto: E-natura

E-natura este o afacere socială a Asociației Natura Vie, care vinde doar produse romanești eco-friendly și zero waste. Profitul merge către proiecte de educație pentru mediu și dotarea școlilor cu spații de învățare outdoor.

Pe site pot fi găsite produse locale create de mici producători români, produse vegane, bio, sustenabile, bazate pe reducerea consumului de energie, pe refolosire și reciclare, care nu poluează mediul.

De asemenea, oferă și produse upcycled, recycled si zero waste, în ambalaje reciclabile, reciclate sau refolosite, la preț de producător.

Esen9 

Credit foto: Esen9

Esen9 este un magazin online zero waste din București cu produse eco-friendly și reutilizabile.

Magazinul a apărut din dorința fondatorilor (Diana și Răzvan) de a găsi produse sustenabile și etice pe care să le integreze cu ușurință în viața de zi cu zi.

Esen9 colaborează cu artizani locali și susține brandurile care împărtășesc viziunea de a face lumea un loc mai sigur și echitabil.

Pregătirea coletului se face fără risipă de materiale sau de ambalaje, împachetarea fiind în hârtie reciclabilă maro, iar coletul este pus într-un plic de hârtie sau într-o cutie de carton.

Livrarea este făcută pe bicicletă de Sinapseria, pentru clienții din București, iar în restul țării, de către serviciile de curierat.

Ești verde

Credit foto: Esti verde

Ești verde este un magazin eco-friendly, apărut în 2019 din nevoia fondatorilor de a avea o sursă sigură de produse de calitate, prietenoase cu mediul.

Produsele sunt create din ingrediente naturale, fabricate în UE, inclusiv în România, iar ambalajele nu conțin plastic. În București livrarea se face tot pe bicicletă, de către Sinapseria.

Gaia Zero Waste Shop 

Credit foto: Gaia Zero Waste Shop

Gaia Zero Waste Shop este un magazin zero waste din județul Satu Mare, în Carei, primul de acest gen din județ. Magazinul este doar fizic și oferă atât produse alimentare, cât și cosmetice și de îngrijire personală sau produse de casă.

De asemenea, Gaia Zero Waste Shop mai are acțiuni adiacente, precum ateliere de zero waste sau colectarea de ulei alimentar folosit.

LESS

Credit foto: Less

LESS este primul magazin fără risipă din Timișoara, deschis la finalul lunii octombrie 2022. În magazin se găsesc produse alimentare, de uz personal și casnic, la vrac, în recipiente reutilizabile sau compostabile.

În martie 2023, se va lansa si magazinul online, cu livrare locală, care va fi făcută cu ajutorul unei initiative de ciclocurierat. Îi puteți găsi și pe Facebook și Instagram.

Magazin Zero Waste București

magazin zero waste - Bucuresti
Credit foto: Magazin Zero Waste București

Magazin Zero Waste București este primul magazin zero waste din București. Dacă la început produsele puteau fi cumpărate doar din magazin, acum sunt disponibile și online pe magazinzerowaste.ro.

Cu Ana Maria, fondatoarea magazinului, am discutat pe larg aici despre povestea ei și motivația din spate.

În magazin, atât în cel fizic, cât și pe site, se găsesc produse alimentare, de îngrijire personală și de curățenie.

Dar ce îmi place cel mai mult este că există posibilitatea unui abonament lunar de 200 de lei prin care se pot cumpăra alimentele și produsele pe care oricum le-am cumpăra în mod obișnuit. Prin acest abonament, alegem să reducem risipa de ambalaje uzuale și susținem un business frumos.

Naked Shop

Credit foto: NakedShop

De pe NakedShop.ro puteți comanda în toată țara, dar există și magazin fizic în Sibiu.  

Pe site-ul lor există o descriere foarte drăguță a fondatorilor.

Produsele sunt sustenabile și vrac, alimentare și nealimentare, ambalate fără plastic, fiind reutilizate cutii și ambalaje primite de la furnizori. În ceea ce privește împachetarea, aceasta se face cu bandă de hârtie și ambalaje reciclate.

Orghanic

Orghanic - magazine zero waste
Credit foto: Orghanic

Orghanic este un magazin zero waste fizic din Satu Mare. Aici se pot găsi produse alimentare, băuturi, produse cosmetice și de igienă personală, dar și produse de casă. Este primul magazin de acest gen din oraș.

Orghanic a apărut din dorința fondatorilor (Bianca și soțul său), din dorința de a lăsa o lume mai bună generației viitoare, inculsiv fetiței lor.

Pe lângă partea de vânzare a produselor fără plastic, Orghanic se implică și în educația pentru mediu și un stil de viață sustenabil, prin ateliere, acțiuni de ecologizare, plantări de copaci și alte activități relevante.

Recent, Orghanic s-a alăturat proiectului Capace cu Suflet, prin care se strâng capace pentru cauze umanitare. Pentru viitor, Orghanic are în plan să se extindă si în online, dar livrările vor fi făcute pe raza orașului.

pod.ish

Credit foto: pod.ish

pod.ish este un magazin online care pune accent pe responsabilitate. Chiar dacă nu este un magazin 100% zero waste, fondatoarele (Miruna și Tabitha), au pus cap la cap o gamă de produse care au grijă de planetă, oameni și animale.

Pe site găsiți o selecție de produse fără plastic, din materiale naturale, recycled sau upcycled. De asemenea, există secțiuni de produse vegane, biodegradable, handmade, fabricate local sau în UE, certificate, ce provin dintr-o afacere socială și/sau de la businessuri deținute de femei. 

Coletele sunt pregătite fără plastic. în cutii din carton reciclat sau sunt refolosite unele existente. De asemenea, pod.ish folosește hârtie reciclată și pufuleți biodegradabili, iar banda adezivă este din hârtie.

Totodată, furnizorii, care pot face asta, trimit coletele fără plastic. Miruna și Tabitha spun că au furnizori care „nu doar că ne trimit nouă colete fără plastic, dar i-am inspirat, încât acum împachetează și ei toate coletele fără plastic”.

Terrawell 

terrawell - magazine zero waste
Credit foto: Terrawell

Terrawell este un magazin zero waste online și fizic, din Cluj

Pentru ambalare se folosește doar hârtie reciclată sau carton tocat, 100% compostabil sau se refolosesc materiale de la furnizori. Etichetele de transport sunt printate de către Terrawell pe hârtie reciclată și sunt lipite direct pe pachet, folosind bandă adezivă din hârtie, tot reciclată.

Pentru sigilarea pachetelor se folosește doar bandă adezivă din hârtie reciclată, fără întărituri. Ea are un adeziv fără solvenți și substanțe toxice, fiind complet compostabilă.

Terrawell susține producătorii locali și alte cauze pe care le puteți găsi aici.

Zero Waste Living

magazine zero waste - Zero Waste Living
Credit foto: Zero Waste Living

Zero Waste Living este un magazin online zero waste din Bacău, unde putem găsi produse prietenoase cu mediul și biodegradabile, care vin ambalate în hârtie sau carton.

Printre produse, găsim cosmetice și produse de îngrijire personală, dar și de casă și bucătărie.

Fie că alegem să cumpărăm produse zero waste pentru folosința zilnică, pentru noi, sau pentru a le face cadou, cu fiecare alegere, facem un pas mic către reducerea risipei.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *