Primul oraș din România cu o rețea de colectare a măștilor de unică folosință
Sinaia este prima localitate din România care colectează măștile de unică folosință rezultate în urma pandemiei de COVID-19 la nivel de oraș, cu o rețea strategică de puncte pentru colectare, pusă la dispoziție de autoritățile locale. După colectare, acestea sunt eliminate din mediu și valorificate energetic în cadrul proiectului „Aruncă în siguranță”, inițiat de organizația neguvernamentală „Orașul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Sinaia.
Se estimează că jumătate de milion de măști nu vor mai ajunge în mediul înconjurător din oraș și împrejurimi.
Cutiile de colectare a măștilor sunt amplasate în 13 locații din Sinaia, precum Primăria, Muzeul Peleș, Cazinoul Sinaia, Muzeul Stirbey, dar și în unități de învățământ, precum Colegiul Mihail Cantacuzino. Urmează ca numărul punctelor de colectare să fie extins pe parcursul acestui an. În momentul de față, pe lângă Sinaia, colectarea măștilor de unică folosință este disponibilă în 147 de magazine Kaufland din 85 de orașe din țară.
„Ne bucurăm să fim primul oraș din România care se alătură acestui proiect atât de util pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediul înconjurător. Sinaia este una dintre cele mai populare stațiuni din România, ceea ce înseamnă că acum, în perioada pandemiei, este generată o cantitate uriașă de deșeuri de plastic. Până acum, aceste măști ajungeau la gunoi sau direct în natură, fiind o sursă majoră de poluare. Sperăm ca atât turiștii, cât și locuitorii din Sinaia să arunce în siguranță și în număr cât mai mare aceste măști în locurile special amenajate din oraș”, a declarat Vlad Oprea, Primarul Orașului Sinaia.
„Estimăm că aproximativ jumătate de milion de măști vor putea fi colectate anul acesta în orașul Sinaia. De altfel, de la începutul campaniei, în martie anul trecut, organizația noastră a reușit să colecteze peste 1 milion de măști, care astfel nu au mai devenit o sursă de poluare pentru mediul înconjurător și un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. După colectare, măștile sunt valorificate pentru a produce energie reducând astfel impactul asupra mediului”, a adăugat Lestat Monroe, din cadrul organizației „Orașul Meu, Culorile Mele”.
Ce tipuri de măști se pot colecta?
Pot fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate măști din material textil, confecționate acasă sau alte articole de protecție, deșeuri periculoase (ascuțite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deșeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.
„Campania «Aruncă în siguranța», lansată în 2020 în magazinele Kaufland a fost foarte bine primită de către clienți. Astfel, ne-a bucurat propunerea de a extinde proiectul la nivel de oraș, în Sinaia. Este una dintre cele mai iubite și vizitate destinații turistice din țară, însă acest lucru o face și foarte vulnerabilă în fața deșeurilor. Astfel, vrem să le oferim localnicilor și turiștilor o șansă în plus să protejeze acest loc drag și să se bucure de el în siguranță, cu respect și grijă față de tot ce reprezintă.”
Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.
Poluarea cu plastic ca urmare a pandemiei, o problemă de mediu cu un impact uriaș
Programul de Mediu al Organizației Națiunilor Unite (UNEP) atrage atenția guvernelor lumii asupra gestionării deșeurilor, inclusiv a deșeurilor medicale și periculoase, ca pe un serviciu public esențial. UNEP susține că manipularea în condiții de siguranța și eliminarea finală a acestor deșeuri este un element esențial într-un răspuns eficient în situații de urgență. Tot UNEP susține că 75% din măștile folosite, precum și alte deșeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor.
În 2020, cantitatea de măști de protecție folosite în lume a crescut de 207 ori față de 2019. Opération Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operațiuni de curățenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul mării cantități industriale de măști, mănuși și sticluțe de plastic pentru dezinfectant de mâini, trăgând și un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deșeuri: „dacă lucrurile nu se schimbă, în curând vom avea mai multe măști decât meduze aruncate în Marea Mediterană”.
De asemenea, peste 1,5 miliarde de măști de unică folosință vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologiști din Hong Kong. Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor. Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie niște adevărate bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.
Mai multe detalii despre proiectul „Aruncă în siguranța” găsiți pe site-ul asociației.
Asociația Orașul Meu, Culorile Mele este un ONG românesc care și-a luat angajamentul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții copiilor și a familiilor de toate tipurile, din România. Cu ajutorul partenerilor, Orașul Meu, Culorile Mele a conceput cel mai mare proiect de terapie prin artă desfășurat în România pentru a minimiza impactul negativ al spitalizării pe termen lung asupra copiilor cu afecțiuni cronice. A elaborat seminare și ateliere care le oferă părinților instrumentele necesare pentru a stabili un echilibru între viața aglomerată de familie și munca. Asociația a mobilizat școli, părinți, tutori și comunități, pentru a crea medii școlare sănătoase pentru copiii noștri.