Turism sustenabil, turism responsabil și ecoturism

Turism sustenabil, turism responsabil și ecoturism – ce înseamnă fiecare dintre acești termeni?

În fiecare an devenim tot mai conștienți de cât de multe am putea face pentru un viitor mai bun în toate domeniile, inclusiv în călătoriile noastre. Cu atât mai mult cu cât în zilele noastre avem posibilitatea de a călători mai mult decât am făcut-o vreodată. Desigur, cu excepția perioadei de pandemie care ne-a împins să ne oprim o vreme. Chiar și așa, această pauză ne-a făcut și încă ne face să apreciem și mai mult ceea ce avem. Mai mult, ne-a ajutat să ne gândim la cum putem aduce îmbunătățiri.

Potrivit Raportului Booking.com privind călătoriile durabile în 2021, „pandemia a fost punctul de vârf pentru călători în a-și lua angajamentul pentru propria călătorie durabilă, 72% dintre aceștia afirmând că oamenii trebuie să acționeze acum pentru a salva planeta pentru generațiile viitoare”.

Același raport arată că pandemia a determinat călătorii să fie mai angajați ca niciodată să călătorească cu grijă pentru planetă:
– 61% spun că pandemia i-a influențat să își dorească să călătorească mai durabil și în viitor
– 49% consideră că pandemia le-a schimbat atitudinea față de îmbunătățirile pozitive pe care le pot face în viața lor de zi cu zi, inclusiv reciclarea (49%) și reducerea risipei de alimente (42%).

Și asta este minunat pentru noi, la nivel individual, dar și pentru planetă. Înseamnă că mai mulți oameni sunt interesați să devină călători responsabili, că le pasă de turismul sustenabil și că vor alege ecoturismul în loc de a vizita o destinație supraaglomerată. 

Dar ce ar trebui să alegeți și ce înseamnă mai exact acești termeni?

Turism sustenabil

Turismul sustenabil se referă la practicile durabile în și din industria turismului și are ca scop minimizarea impactului negativ și maximizarea celui pozitiv.

Când vorbim despre cel negativ, putem include pierderile economice, deteriorarea mediului natural sau supraaglomerarea orașelor, în timp ce impactul pozitiv asupra unei destinații poate include conservarea patrimoniului cultural și a vieții sălbatice sau crearea de locuri de muncă.

Turism sustenabil, turism responsabil și ecoturism - turism sustenabil

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și Organizația Mondială a Turismului îl definesc ca „turism care ține seama pe deplin de impacturile sale economice, sociale și de mediu actuale și viitoare, răspunzând nevoilor vizitatorilor, industriei, mediului și comunităților care îl găzduiesc”.
Acești trei piloni (aspecte de mediu, economice și socioculturale) trebuie să fie echilibrați pentru a garanta sustenabilitatea pe termen lung.

Turism Resposnabil 

Global Sustainable Tourism Council (GSTC) definește călătoria responsabilă ca „un termen ce se referă la comportamentul călătorilor care aspiră să facă alegeri în călătoria lor în conformitate cu practicile de turism sustenabil”. 

Este vorba despre comportamentul călătorilor care aleg să acționeze în conformitate cu practicile de turism sustenabil. Astfel, ei minimizează impactul negativ și îl maximizează pe cele pozitiv.

Ecoturism 

Ecoturismul poate fi definit în multe moduri, dar în principal este un turism de nișă axat pe destinații naturale cu impact redus. Se pune accentul pe interesul pentru peisajul cultural și, de asemenea, ar trebui să aducă beneficii mediului și comunităților locale. 

Turism sustenabil, turism responsabil și ecoturism - ecoturism

Potrivit Rețelei Globale de Ecoturism, acesta ar trebui să urmeze principii autentice, cum ar fi producerea de beneficii financiare directe pentru conservare, generarea de beneficii financiare atât pentru localnici, cât și pentru industria privată și minimizarea impactului fizic, social, comportamental și psihologic asupra faunei și florei. 

Concluzii

Turismul sustenabil se referă la dorința de sustenabilitate a tuturor formelor de turism.
Turismul responsabil descrie comportamentul călătorilor care aleg să aibă un impact pozitiv asupra locurilor pe care le vizitează.
Ecoturismul este un segment de nișă al turismului în zonele naturale.

Și datele arată că suntem pe drumul cel bun. Iată câteva dintre acțiunile la care se angajează călătorii, conform Raportului de Turism Sustenabil din 2021 al Booking.com:

  • reducerea deșeurilor generale (84%)
  • reducerea consumului de energie (83%)
  • utilizarea unor moduri de transport mai ecologice, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta în schimbul închirierilor de mașini sau folosirea de taxiuri (79%)
  • experiențe autentice care sunt reprezentative pentru cultura locală atunci când călătoresc (73%)
  • creșterea înțelegerii culturale și a conservării patrimoniului cultural (84%)
  • asigurarea că impactul economic al industriei este răspândit în mod egal în toate nivelurile societății (76%)
  • evitarea destinațiilor și a atracțiilor populare pentru a ne asigura că nu contribuim la provocările ce țin de supraaglomerare și la dispersarea beneficiilor pozitive ale călătoriilor către destinații și comunități mai puțin frecventate (69%)

Turism sustenabil, turism responsabil și ecoturism

Intențiile sunt foarte bune, dar încă avem probleme în a ști care sunt într-adevăr hoteluri și destinații durabile versus cele care folosesc acest aspect doar ca instrument de marketing. Titlul de eco-stațiune sau hotel ecologic nu înseamnă nimic dacă nu există nicio dovadă pentru declarațiile făcute.

Deocamdată, puterea este în mâinile călătorilor: caută și verifică certificările pe care le dețin destinația și locul de cazare. Orice ai alege, amintește-ți că alegerea ta contează: de la destinația pe care o alegi, cazarea pe care o rezervi, suvenirurile pe care le cumperi, mijloacele de transport pe care le folosești și cantitatea de deșeuri pe care o creezi, până la atitudinea pe care o adopți și conversațiile pe care decizi sau nu să le ai cu localnicii.

Update 2024: vezi Raportul de Sustenabilitate al Booking.com pentru 2023.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *